2018 års dessert!

Jag kommer nu dela med mig av receptet jag gjorde till amelias nyårsmeny. Jag tror att det här kommer bli årets dessert! Den som jag kommer laga så fort jag inte vet vad jag ska laga för den är så enkel, genialisk, spännande och supergod.

Dessutom innehåller den min favorit ingrediens äpple! Svenska äpplen är något vi borde äta mer, det finns att tillgå hela året, är fantastisk smakrika och går att använda till allt. Dryck, i mat, i sallader, i desserter, bakverk, äta som de är osv! Vi impoterar extremt mycket frukt, en liten grej som man skulle kunna göra för miljön är att äta frukt odlad i Sverige. Jag tror att vi slentrianköper mycket frukt utan att reflektera över att den åkt över hela världen. Måste vi äta bananer till mellis? Eller kan man kanske ta ett äpple och en knäckemacka istället? Men framför allt när du köper äpplen, köp svenska!

Vaniljglass med havresmulor, rivet fryst äpple och salt kolasås

Kolasåsen är verkligen obeskrivligt god, varning för att man vill äta den med sked. Att frysa hela äpplen och sen riva dom är så himla gott. Äpplena tillför nödvändig och god syra till den här sötsalta desserten.

Tid: 10 min
(när kakor, kolasås är gjort redan och äpplena är frysta)

3-4 svenska syrliga äpplen som legat i frysen minst 3 timmar, gärna över natten
4 havrekakor hembakade (se recept) eller köpta
2 dl kolasås (se recept)
½ l vaniljglass av bästa kvalité
Tomtebloss till servering

Ta fram glassen och låt den tina i 10 min.
Grov riv äpplena.
Fördela äppelrivet i 4 skålar eller glas
Lägg en kula vaniljglass i varje glas.
Smula över kakor.
Häll kolasås över.
Servera!

Tips! De djupfrysta äpplena är iskalla att hålla i så ha en kökshanduk eller ren grytvante som skydd så du inte förfryser fingrarna J

Havrekakor
(kan förberedas flera dagar innan)
Tid: 20 min

100 g smör
1 ½ dl socker
3 dl havregryn
1 ½ dl havremjöl
1 msk mjölk
½ tsk salt
½ tsk bakpulver

Sätt ugnen på 200 grader.
Rör samman smör och strösocker.
Rör ner de övriga ingredienserna och blanda samman till en deg.
Klicka ut degen med en matsked på en plåt.
Forma till bollar med blöta händer.
Tryck till bollarna med handflatan till kakor.
Sätt in i ugnen och baka kakorna cirka 12 minuter.

Kolasås
(kan förberedas och förvaras i kylskåpet några dagar)
Tid: 15 min

3 dl vispgrädde
50 g smör
1,5 dl socker
0,5 dl ljus sirap
1 tsk flingsalt
1 tsk vaniljsocker

Blanda alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull.
Låt koka upp
Sjud i 10 min.
Låt kolan svalna