Mina 5 bästa löpartips

Hej på er!

Jag ligger i sängen och väntar på att en tvättmaskin ska bli klar, så fort den är det snörar jag på min löparskorna och ger mig ut. Mina favoritskor är fortfarande dessa.

Efter mitt ryggskott i julas har det löpningen gått sådär, träningen också. Men nu springer jag igen och det är underbart. Igår när jag var ute hade gruset sopats från gatorna och jag kände våren. Om du är sugen på att börja springa så kommer här mina fem bästa tips enbart baserade på min egen erfarenhet.

bild från när jag och Linda sprang tjurruset ett geggigt terränglopp i massor med lera

Mina fem bästa löpartips för nybörjare

  1. Skaffa ett par sköna skor, Behöver inte vara värsta grejen men prova ut ett par som du gillar och ta hjälp av personalen. I övrigt räcker det med sport-bh vilka tights/mjukisbyxor som helst och valfri t-shit, kanske en hoodie och väst om det är kallt. Dyra fancy träningskläder är verkligen inget måste. Jag springer i allt möjligt. Man blir svettig när man springer, jag är inte rädd för att min tröja klibbar mot ryggen, den åker i tvättmaskinen och jag i duschen så snart jag sprungit klart.
  2. Börja med att gå, jag gick säkert ett halvår innan jag bokstavligen fick spring i benen och självmant började jogga med myrsteg. Det handlade i början om att jag joggade 2 minuter, gick 1 minut, joggade 3 minuter gick 5 minuter. Helt oregelbundet och baserat på lust. En dag joggade jag hela rundan på 4 km och sen blev det bara längre och längre.
  3. När jag inte har en specifik runda att springa eller när jag inte hittar i området väljer jag en väg och sätter en timer. Springer rätt och slätt kanske 10 minuter åt ett håll och sen tillbaka eller om jag är på det humöret 30 min åt ett håll och tillbaka.
  4. Jag kollar inte hur snabbt jag springer varje kilometer eller använder pulsklocka. Kroppen bestämmer tempo och jag lunkar med. Det är friska luften och endorfinerna jag vill åt. Inte pressa mig själv till nya rekord. Det funkar för mig, löpningen blir på så vis helt kravlös och bara full av lust.
  5. Musiken behöver inte vara upp-tempo. Se löpningen som tid att reflektera, dagdrömma och bara vara. Jag kan lyssna på en lugn platta med Tracy Chapman eller ett sommarprat bara för att få lugn och ro. När man kommer in i sin rytm så flyter andningen och man bara är. Bland det bästa som finns.

 

Nu tömmer maskinen och jag ska bara hänga upp tvätten sen ger jag mig ut. Idag blir det sickla sjön runt. Sen hem till brorsan på tacomiddag. Kvällens middagstips till er är min pytt i panna.