Vår, sparris och bearnaise

Igår firade jag och Louise in våren med en ljuvlig förrätt på kokt grön sparris, krispiga krutonger och brynt smör bearnaise. Omg. Vi dog. Kanske 5 gånger pausade vi bara för att berätta för varandra hur in i helvete gott det var haha. Så här gör man!

Sparris

2 förrättsport.

1 knippe sparris
flingsalt
2 skivor grovt bröd

Bryt av den nedersta delen på sparrisen och koka den ett par minuter i saltat vatten.
Rosta brödet i brödrosten.
Häll av vattnet och lägg sparisen på portionstallrikar.
Strö över flingsalt, häll över bearnaise, smula över det rostade brödet och servera genast!

Bearnaisesås

4-6 port.

½ liten gul lök
1 msk torkad dragon
1 msk vitvinsvinäger
½ dl vatten
200 g smör
2 äggulor
salt
svartpeppar

Finhacka löken.
Lägg lök, dragon, vitvinsvinäger, vatten i en kastrull.
Sätt kastrullen på plattan och låt blandningen småkoka i en minut.
Ta av kastrullen från värmen.
Ta fram en ny kastrull till smöret.
Smält smöret.
Ta av smöret från värmen.
Vispa ner äggulorna i kastrullen med dragonreduktionen.
Ställ kastrullen på en medelvarm platta och vispa hela tiden tills äggulorna blir luftiga och börjar få värme och börjar ånga lite.
Tillsätt nu smöret i en tunn stråle under kraftig vispning på lägsta värme. Det är viktigt att det inte blir för varmt, så var beredd på att flytta kastrullen från plattan om såsen visar tecken på att skära sig, till exempel ser den inte helt slät ut längre. Jag brukar flytta kastrullen fram och tillbaka lite på den varma plattan för att ha kontroll så det inte blir för varmt.
När allt smör är i bör såsen vara klar, är såsen fortfarande för tunn fortsätt vispa på medelvärme tills den tjocknar. Var försiktig, blir det för varmt skär sig såsen.
Servera genast.