Grillens dag – Var grillmästare!

Det är grillens dag idag 4 maj och med anledning av det. Några ord om att grilla.

Foto Lina Eidenberg Adamo

En stor del av befolkningen som sällan annars tar ansvaret för matlagningen (JAG VET inte alla män), tycker sig helt plötsligt när det är sommar veta allt om just hur man lagar mat på en grill. Det är lite märkligt tycker jag. Om det är du som oftast lagar maten hemma, så är du troligen bäst på det och förtjänar den roligaste platsen på grillfesten. Nämligen vid grillen, i solen med en kall öl i handen. Att skära grönsaker det klarar vem som helst, men att grilla en perfekt köttbit kräver ändå att man har lite känsla och erfarenhet.

För att förtydliga tar jag hjälp av superkocken Tom Sjöstedt som slog huvudet på spiken med tweeten ”Män som aldrig lagar mat borde hålla sig borta från grillen. Jävligt långt borta”. Men det sagt, alla som vill lära sig och är öppna och nyfikna får vara med vid grillen.

-Den som bara vill mansplaina utan erfarenhet får backa;)

Viktigt!

-Välj kött med omsorg. Dels för smakens skull och dels för djurens skull.

-Jag köper bara svenskt kött, det känner jag mig tryggast med.

-Det är oftast dyrare med svenskt kött. Men hellre en mindre bit kött som är riktigt gott och fyll sen upp med härliga grönsaker.

Foto Lina Eidenberg Adamo

Grilltips!

-Briketter är enklar att jobba med än kol tycker jag, de håller en jämnare värme.

-Var generös med briketter i halva grillen så den blir riktigt varm, andra halvan lämnar du tom. Så du har två ytor att jobba på. Direkt och indirekt värme.

-Servera snacks så du orkar vänta på den perfekta glöden. Ofta är vi så hungriga så man börjar grilla innan grillen är redo. För se gästerna med lite grönsaksstavar, chips, oliver och andra enkla snacks som man snabbt plockar fram så ingen sitter och hungrar ihjäl.