Bouillabaisse med Aioli -enkelt recept

Lördag och jag är ledig med min pojkvän. När man är nykär som jag är det kanske det absolut bästa som finns, en ledig dag framför en och det absolut bästa sällskapet. Tror vi bara ska flanera på stan, handla och laga mat. Känns helt ljuvligt.

Foto Lina Eidenberg Adamo

Foto Lina Eidenberg Adamo

Bouillabaisse med aioli

Det är något väldigt romantiskt över fiskgryta tycker jag. Något lite extra fint fast på ett rustikt och mysigt sätt. Bjud någon du tycker om på det här.

Tid: 40 min.

1 fänkål a 200 g
1 gul lök
2 skalade och finhackade vitlöksklyftor
1 pkt saffran
1 tsk salt
2 msk olivolja
1 dl vitt vin
1 tsk sambal olek
800 g krossade tomater
salt och peppar
200 g torskfilé
200 g laxfilé
100 g skalade räkor
400 g blåmusslor (förberedda enligt nedan)
Gärna färskt bröd till servering

Tärna fänkålen.
Skala och tärna löken.
Fräs fänkål och lök med olivolja, salt och saffran i en gryta.
Efter några minuter addera vitt vin, sambal olek och krossade tomater.
Låt småputtra 20 minuter.
Tärna torsk och lax i ca 2 cm stora bitar.
Strö på lite salt och låt stå framme 15 min.
Lägg ner musslorna i grytan.
Lägg på locket och låt koka Lägg i musslorna.
Låt koka kraftigt 3 minuter.
Lägg försiktigt ner torsk och lax.
Ta av från värmen och låt stå under lock i 8 minuter.
Rör i räkorna.
Servera!

Gör musslorna redo för grytan:
Skölj blåmusslorna under kallt vatten.
Dra bort ”skägget”.
Knacka försiktigt musslor som är öppna mot köksbänken.
Släng de som inte sluter sig, likaså trasiga musslor.

Aioli
Man kan också göra aioli genom att blanda färdig majonnäs med lite riven vitlök och en gnutta cayenne, så här gör du om du vill göra en hemgjord.

2 äggulor
1 tsk dijonsenap
1 tsk vinäger
2 dl neutral rapsolja
1-2 vitlöksklyftor
1 krm cayennepeppar

Rör ihop senap, vinäger och äggulor i en skål.
Tillsätt oljan först droppvis, och sedan i en tunn stråle, under kraftig vispning.
Smaksätt med finriven vitlök, salt och cayennepeppar.

Dryckestips! Ha gärna samma vin i fiskgrytan som till maten, då passar det extra bra till.
Ett friskt och fylligt vitt vin från Frankrike väljer jag, exempelvis denna Chardonnay.