Så rensar du hemma!

Foto Lina Eidenberg Adamo

Jag har precis genomför livets största rensning/städning. För att lyckas med detta i mitt megaspäckade schema så behövde jag hjälp. Proffshjälp.

Jag frågade min vän Bella om hon kunde ställa upp. Hon sa ja. Jag grät av lycka. I två långa dagar var hon hemma hos mig och hjälpte mig att ta beslut om allt. ALLT. Vi har gått igenom allt från bestickslådan, till kontoret och garderoben.

Allt jag äger har fått en plats och allt är nu i superduperordning. Något som kommer underlätta min vardag på ett sätt som är svårt att beskriva. Bara något som levt i röra hela sitt vuxna liv kan förstå tillfredställelsen i att veta precis vad man har och var det ligger.

Jag tror mina tonår som varannan vecka barn satt sina spår i mig, då visste jag aldrig riktigt om grejer var hos mamma, pappa, i skolan eller borta. Vilket har gjort att jag vant mig vid det, trots att jag tycker det är stressande. Nu är jag helt salig så fort jag ska göra något så enkelt som att måla naglarna. Alla nagellack jag äger ligger i en och samma ask, och i den asken finns bara nagellack som är fräscha.

Förut kunde jag leta i 4 lådor, 3 sminkväskorna och 7 handväskor innan jag hittade det jag skulle ha.

Nu är allt i sin ordning och här kommer mina bästa tips för hur du ska prioritera för att få det lika enkelt som jag.

-sortera ut ALLT som är fel storlek. Chansen att du kommer använda det igen är minimal och även om du går upp eller ner i strl så kommer du kanske ha ändrats på andra sätt som gör att den där toppen ändå inte passar

-sortera ut allt som är trasigt eller gå direkt till skräddaren och laga det.

-spara inga ”bra att ha när man målar om eller pysslar i trädgården kläder”. Hur ofta målar man? Är man i trädgården kan man ha vad som helst på sig.

-om du har 18 myskläder spara dina 3 bästa. Du behöver inte fler.

-hur ofta tränar du? För mig räcker det med 4-5 tränings outfits, resten rök.

-att ha så lite som möjligt ger luft i garderoben vilket gör att du hittar snabbt. För mig känns det som jag har mer kläder än innan.

-gå igenom bh lådan, jag hade 20 stycken behöll de 7 jag använder

-trosor slängde jag hur många som helst, fel storlek, obekväma, slitna, trasiga. Den är det enda jag behöver fylla på med nytt och fräscht för här blev det inte mycket kvar

-sortera efter tillfälle så du har träning, mys, vardag, fest exempelvis. Varje avdelning sorteras i färg.

-gör dig av med den stora tvättkorgen som bara blir något slags isberg av smutstvätt. Skaffa mindre lådor. Jag har två 30 l låga plastlådor under min säng.

I dem lägger jag vitt, fintvätt, 60 grader och handdukar etc för sig direkt. Så när jag ska tvätta är allt redan sorterat.

-gå igenom badrumsskåp, sminkväskor och dylik. Släng allt som är gammalt. Den här lilla symbolen som är som en burk med en siffra i indikerar hur länge en produkt håller från det att den öppnades. Brukar vara 12 eller 24 månader.

Om du gör allt ovan lovar jag att en inre frid kommer infinna sig genast.

Allt som är helt och rent kan du dessutom skänka eller sälja.

Regeln är sen att om något nytt ska in så ska det vara extremt noga övervägt och helst inte fylla på förens det verkligen behövs. Som för mig så gick min 6 år gammal sminkväska sönder nu. Så jag har köpt en ny och slänger den gamla med gott samvete.

Lycka till bilden nedan får illustrera den totala glädjen som jag nu genuint känner när det är ordning. När den togs i augusti hade jag en överfull garderob, kaos i alla lådor och letade efter prylar dygnets alla timmar.