5-minuterslasagne till ”World meat free week”

Det här inlägget är ett annonssamarbete med Quorn. Ni som följt bloggen vet att jag brukar laga mat med Quorn, förutom att jag tycket det är gott så är det så himla enkelt att laga. Det vet ju alla att jag älskar när det går snabbt och lätt. Den 11 juni startar ”World meat free week” och jag vill vara med!

World Meat Free Week  är en ideell kampanj som syftar till att uppmuntra människor  att minska köttkonsumtionen för miljöns skull. Målet är inte att alla måste ge upp kött för alltid, utan att inspirera till konsumtion av mindre bättre kött samt att oftare välja vegetariskt. Jag gillar budskapet är att även små förändringar, som vegetariskt nån gång i veckan, får stora effekter om många är med. Jag ogillar förbud och tvång, men älskar att bli motiverad.

Den här typen av kampanjer attraherar därför mig att tänka lite mer på miljön och det är lätt när man får känna sig bra även över de små sakerna som man gör. Är ni med? Tagga gärna era köttfria maträtter med #worldmeatfreeweek den här veckan så vi kan inspirera varandra.

I min kokbok Supergott & Supersnabbt finns recept på min 5-minuters lasagne med, rätten ”uppfann” jag vintern 2016 och jag är så himla nöjd med den. Det är nog ett av mina mest uppskattade recept för det så otroligt lättlagat och ändå så gott!

Ett perfekt sätt att kickstarta sin köttfria vecka på. Behöver man ytterligare motivation så kan man kika på Quorns hemsida, där hittar man motiverande fakta på hur stor skillnad det faktiskt gör att välja vego. Till exempel så släpper Quorn Färs 90% mindre koldioxid.... Känns ganska lätt att välja Quorn färs till fredagstacon när man läst det tycker jag, och spara nötköttet till när det verkligen är värt det istället.

Quorn har faktiskt i flera år jobbat med att forska, mäta och certifiera sitt eget klimatavtryck och vet nu exakt vilken påverkan de egna produkterna har på miljön. Hur bra är inte det?!

För att dessutom göra det enklare för konsumenter att påverka miljön från det egna köket klimatberäknar nu Quorn alla sina recept med Sverige som första marknad. De hoppas att detta ska hjälpa konsumenter att förstå hur stort klimatavtrycket från maten är, vad man själv kan göra och att det inte alls är så svårt som många kan tro att göra en förändring, man kan tillexempel testa min goda klimatberäknade gryta, så förstår man att det inte alls är en uppoffring att då och då välja vego för miljön.

Bild Lina Eidenberg Adamo

5-minuters lasagne

Den här goda lasagnen hittade jag på när jag kom hem från en lång flygresa. Trött, jetlaggad och jättehungrig. Jag rörde ihop detta och höll tummarna för att det skulle bli gott medan jag packade upp resväskan och duschade. Jag ska erkänna att jag blev förvånad över resultatet, hur gott som helst och så enkelt att svänga ihop trots att jag inte sovit på 24 timmar.

Tid: 5 minuter + 30 minuter i ugnen
4 port.

4 burkar krossade tomater à 400g, så bra kvalitet som möjligt
3 msk grönsaksfond
2–3 vitlöksklyftor
1 tsk salt
2 tsk sambal oelek
4 msk olivolja
½ tsk nymalen svartpeppar
350 g pasta exempelvis lasagne corte från d’oro/pasta penne
300 g Quorn färs
2 krukor basilika
2 pkt buffelmozzarella à 125 g

Sätt ugnen på 200°.
Häll de krossade tomaterna i en lasagneform.
Häll på fond, pressa i vitlök, och ha i salt, sambal oelek, olja och peppar. Blanda runt med en gaffel.
Häll i pasta, Quorn färs och basilikablad och rör om.
Bryt varje ost i 10–12 bitar och strö över gratängen.
Grädda i 30 minuter.
Servera med en god sallad.