Var exakt den ursprungliga chefsalladen kommer ifrån är det ingen som vet, vissa menar att den lagades redan på 1800 talet i England. Den personen som oftast förknippas med denna sallad är Louis Diat som under första halvan av 1900-talet serverade den på Ritz Carlton i New york. I orginalreceptet är det också hårdkokta ägg men det har jag hoppat över då det inte är en favorit hos mig. Jag lagar min chefsallad de där dagarna när jag är sugen på någon enkelt som går riktigt snabbt att laga, såklart kan man plussa på med det man har hemma. Men jag tycker det goda med chefsallad är just att den är så enkel i sin smak.

Chef salad med ost och skinka

Tid: 10 min
4 port.

1 huvud Isbergssallad
Isbitar
3 tomater, så smakrika du kan hitta
200 g lagrad herrgårdsost
200 g rökt skinka

Senapsdressing

Det här ingår inte i originalet men tycker det passar perfekt till.

2 dl gräddfil
1 msk sötstarksenap
2 msk grov dijonsenap
1 krm salt

Till servering:
Rostat bröd

Skär upp isbergssalladen.
Lägg den i en skål med kallt vatten och isbitar.
Låt ligga och dra fem minuter så den blir riktigt krispig (det här ska du alltid göra när det kommer till isbergssallad, tar den från medioker till världens godaste och fräschaste sallad).
Klyfta tomaterna.
Skär skinka och ost i kuber.
Slunga salladen i en ren kökshanduk eller i sallasslunga för att få bort vattnet.
Lägg salald, tomater, ost och skinka i en skål eller på ett fat.
Blanda ihop ingredienserna till dressingen och servera till salladen ihop med rostat bröd.