Få rätter är så fina som en färgglad pokebowl. Dessutom väldigt enkelt och så gott. Jag äter gärna hemgjord pokebowl istället för sushi, då man slipper rulla och så men ändå får samma goda smaker. I många recept marineras laxen men jag tycker den är så god precis som den är så jag väljer att låta den vara precis så.
Poké bowl
Tid: 20 + tid att koka och låta riset svalna
4 port.
Riset
3 dl sushiris
½ tsk salt
4 dl vatten
2 msk mirin
Skölj riset noga i kallt vatten.
Häll riset i en kastrull och häll på 4 dl vatten.
Koka upp under lock.
Dra ner till lägsta värme.
Låt stå 10 minuter eller tills vattnet har absorberats.
Ta av från värmen och låt svalna till rumstemperatur.
Blanda ner 2 msk mirin.
Picklad lök
½ dl ättika
1 dl socker
1 ½ dl vatten
1 rödlök
Koka upp ättika, socker och vatten.
Skiva löken tunt.
Lägg löken i en skål, häll på den heta lagen och låt dra minst 30 minuter.
Till bowlen
Riset
Picklad lök
400 g tärnad rå lax
2 avokados i skivor
250 g fryst och tinad mango
4 msk gari
2 dl sojabönor
1 knippe färsk koriander
1 lime i klyftor
Fördela ris i 4 skålar.
Toppa med de olika ingredienserna som på bilden.
Servera.
Tips! Det är gott med srirachamayo till! Blanda 2 dl majonnäs med 2 msk sriracha. Klart!