Saffranspannkaka

Min farmor har ett underbart hus på Gotland där jag är på somrarna.
Min bästa plats på jorden!
Enda sen jag var liten så har vi bakat saffranspannkaka, och jag har alltid älskat det. Det är verkligen i särklass det godaste jag vet, och det funkar året om som både dessert eller mellanmål. För mig känns det lite som fusk att äta saffranspannkaka hemma, det hör lixom ihop med huset på Gotland, men ni var många som frågade efter recept på instagram så såhär brukar jag göra. 

Saffranspannkaka

Tid: 2 timmar
10 port.

Risgrynsgröt

1,5 dl rundkornigt ris, grötris
1 tsk salt
2 dl vatten
20 g smör
7 dl mjölk

Koka upp ris, vatten och salt i en rymlig gryta.
Koka under lock på svag värme i 3-4 minuter.
Tillsätt smöret och mjölken och låt koka upp på nytt.
Koka gröten med lock på svag värme i ca 50 minuter.
När gröten är färdig, låt den svalna och sen kallna.
Detta görs med fördel dagen innan.

Saffranspannkan

1 1/2  dl vispgrädde
1 g saffran
 (lägg gärna saffran kvällen innan i ett snapsglas ihop med 1 msk sprit för att dra ur så mycket smak som möjligt, vodka eller konjak, jag brukar använda amaretto som smakar mandel.)
4 ekologiska ägg
1 dl mandel att skålla
ev 1 bittermandel
3/4 dl socker

Skålla mandel och finhacka den (min farmor brukar inte skålla den det är valfritt) .
Finriv bittermandel.
Blanda saffran, och socker tillsammans.
Blanda ner allt tillsammans med grädden och gröten.
Tillsätter ett ägg i taget och rör om till du ha en fin smet.
Häll smeten i en smord form ca 30’20.
Grädda i 225 grader ca 30 minuter.
Servera kakan något avsvalnad eller kylskåpskall med vispad grädde och salmbärsylt eller svartvinbärsylt. På Gotland är det salmbärssylt som gäller, men det är nästan godare med svartvinbär tycker jag.