Förra veckan hade jag den fantastiska förmånen att äntligen få laga mat och hänga ihop med min vän bakbloggaren Fredrik.
Vi har känt varandra några år nu men hinner aldrig ses. Så jag var så glad att han hade vägarna förbi Stockholm och att vi hade en hel kväll ihop. Fredrik sov över i vår övernattningslägenhet i föreningen så vi hann också med morgonkaffe tillsammans. Så kul att prata så mycket om allt och inget och dessutom få massor med bra bloggtips av ett sånt superproffs.
Fredrik hade med sig Karljohansvamp som han plockat och vi gjorde en underbar pasta tillsammans, recept finns längre ned i inlägget!
Fredrik har precis släppt en hel bok fylld med BULLAR! Allt ifrån kära klassiker, nya påhitt, längder, knutar och friterat i en härlig blandning med smaker man kan använda året om. EN SÅN DRÖM?!
Carbonara med bacon och svamp
4 port.
400 g spagetti
250 g färsk svamp, t.ex. karljohan eller champinjoner
1 pkt bacon
1 vitlöksklyfta
4 ägg
2,5 dl grädde
100 g parmesan
salt + nymalen svartpeppar
smör att steka i
Sätt på en kastrull vatten till pastan och salta rejält.
Skölj och skiva svampen i mindre bitar.
Lägg svampen i en medelvarm stekpanna med en skvätt vatten, låt den koka ner tills vätskan försvunnit.
Lägg i en klick smör och stek tills svampen är krispig.
Skär bacon i mindre bitar och stek knaprig på medelvärme ihop med 1 vitlöksklyfta.
Låt baconen rinna av på hushållspapper.
Koka pastan enligt anvisningarna.
Riv parmesanosten. Blanda ägg, grädde och parmesan.
Häll av pastavatten. Häll tillbaka pastan i kastrullen och häll på äggblandningen. Rör om och värm i ca 1 minut under omrörning, så det blir varmt och krämigt.
Toppa pastan med bacon och svamp och servera med massor av nymalen svartpeppar!