Fiskgryta med Aioli

Det är något väldigt romantiskt över fiskgryta tycker jag. Något lite extra fint fast på ett rustikt och mysigt sätt. Bjud någon du tycker om på det här!

2 (1)

Tid: 40 min
4 port.

Fiskgryta med saffran och aioli

1 fänkål a 200 g
1 gul lök
2 skalade och finhackade vitlöksklyftor
1 pkt saffran
1 tsk salt
2 msk olivolja
1 dl vitt vin
1 tsk sambal olek
800 g krossade tomater
salt och peppar
200 g torskfilé
200 g laxfilé
100 g skalade räkor
400 g blåmusslor (förberedda enligt nedan)
Gärna färskt bröd till servering

Gör musslorna redo för grytan:
Skölj blåmusslorna under kallt vatten.
Dra bort ”skägget”.
Knacka försiktigt musslor som är öppna mot köksbänken.
Släng de som inte sluter sig, likaså trasiga musslor.

Tärna fänkålen.
Skala och tärna löken.
Fräs fänkål och lök med olivolja, salt och saffran i en gryta.
Efter några minuter addera vitt vin, sambal olek och krossade tomater.
Låt småputtra 20 minuter, tärna torsk och lax i ca 2 cm stora bitar.
Strö på lite salt på fisken och låt stå och dra i 15 min.
Lägg ner musslorna i grytan.
Låt koka kraftigt 3 minuter.
Lägg försiktigt ner torsk och lax.
Ta av från värmen och låt stå under lock i 5-8 minuter.
Servera med Aioli och bröd.

Aioli

Man kan också göra aioli genom att blanda färdig majonnäs med lite riven vitlök och en gnutta cayenne, så här gör du om du vill göra en hemgjord.

2 äggulor
1 tsk dijonsenap
1 tsk vinäger
2-3 dl neutral rapsolja
1-2 vitlöksklyftor
1 krm cayennepeppar

Rör ihop senap, vinäger och äggulor i en skål.
Tillsätt oljan först droppvis, och sedan i en tunn stråle, under kraftig vispning.
Smaksätt med finriven vitlök, salt och cayennepeppar.