Såhär gillar jag mina burgare, ingen sallad eller grönsaker som kyler ner burgaren och gör den svåräten. De får vara på sidan i så fall. Jag vill bara ha kött med riktigt bra stekyta, smältost, smörstekt bröd, kanske lite lök och på sin höjd en god dipp!
![hamburgare](https://www.jessicafrej.se/wp-content/uploads/2019/04/fastfoodimage_999_25.jpg)
Foto Lina Eidenberg Adamo
Smashed hamburgare med hemgjorda sötpotatis fries och bearnaise dipp
Tid: 30 min (burgare och dipp)
4 port.
Burgarna
800 g nötfärs
1 tsk salt
Smör att steka i
Skivad ost, gärna ”hamburgerost”
4 hamburger bröd eller 8 skivor rostbröd
Amerikansk senap
Ketchup
Ev lite av bearnaisedippen och tunt skivad rödlök
Dela färsen i 8 bitar.
Forma försiktigt till 8 bollar, arbeta inte färsen utan håll den luftig.
Hetta upp en gjutjärnspanna ordentligt.
Lägg i en klick smör.
Lägg i bollarna ett par åt gången.
Tryck till så de blir platta med en stekspade.
Salta.
Stek 3-4 minuter på varje sida.
När den börjar bli klar lägg osten ovanpå så den smälter lite.
Stek bröden också i smör så de blir frasiga.
Bearnaisedipp
2 äggulor
2 tsk dijonsenap
1 msk dragonvinäger (går bra med vitvins också!)
2 dl neutral rapsolja
2 krm salt
1 krm peppar
1 tsk dragon
Vispa ihop äggulor, dijonsenap och vinäger.
Addera oljan droppvis under vispning tills all olja är i.
Addera övriga ingredienser.
Servera!
Sötpotatispommes
Tid: 20 min skala skiva + 1 timme i vatten
Tid att fritera
800 g sötpotatis
3/4 dl majsstärkelse
Olja att fritera i
Salt
Skala potatisen potatisen.
Skär potatisen i ca 1 cm tjocka stavar och låt ligga i kallt vatten i 1 timme, gärna längre.
Häll av vattnet och låt potatisen torka på en ren kökshandduk.
Värm oljan i en tjockbottnad kastrull till 150° eller i en fritös.
Fritera potatisen i omgångar i ca 5 minuter.
Ta upp och låt svalna på papper.
Pudra över/vänd potatisen i majsstärkelse
Höj värmen på oljan till 180° fritera en gång till så potatisen blir krispig.
Servera genast!
GENVÄG! – Nu finns sötpotatis fries i frysdisken, bara att värma i ugnen. YEY!
![hamburgare](https://www.jessicafrej.se/wp-content/uploads/2019/04/fastfoodimage_999_37.jpg)
Foto Lina Eidenberg Adamo