Risotto i ångugn

Receptet är framtaget i ett samarbete med Miele.

Ångad risotto

2 bananschalottenlökar

2 selleristjälkar

2 vitlöksklyftor

½ dl grädde

2 krm salt

2 krm svartpeppar

2 msk grönsaksfond

4 dl risottoris

8 dl vatten

1 dl vitt vin

2, 5 dl riven parmesan (rörs i efter tillagning)

6 dl gröna ärtor, halvtinade

1 dl blandade örter: basilika, timjan, salvia

2–3 msk smör

2 krm salt

2 krm svartpeppar

1 citron

 

Till servering

Riven parmesan,  färsk timjan och smakrik olivolja

 

Gör så här:

  1. Skiva lök, selleri, vitlök och lägg i ett tillagningskärl (man kan fräsa lök & vitlök några minuter i en panna i olja innan men det är inte ett måste). Häll i vatten, buljong och ris.
  2. Lägg ärtor, örter, smör, salt, peppar och citronzest i en vacuumpåse och förslut den i vakuumförpackaren.
  3. Ställ in ångugnen på risottoprogram och gröna ärtor så al dente du vill ha dem och följ anvisningarna.
  4. Ta ut risotton och rör ner riven parmesan. Lägg risotton i djupa tallrikar och riv över lite extra parmesan. Placera ärtorna i mitten och ringla över olivolja och pressa över citron.

Servera genast med parmesan, färsk timjan och ringla över generöst med olivolja.

 

Tips: det går även bra att tillaga ärtorna i ett ohålat tillagningskärl utan att vakuumförpacka dem.

 

Tips: du gör enkelt en matigare meny genom att lägga till lax eller kyckling i programmet som du sen också toppar risotton med.

Dela: