Musslor med saffransaioli och julpommes från Carolas Advent avsitt 2

(inlägget innehåller adlinks)

 

Recept från Carolas Advent Avsnitt 2

Missade tyvärr att fota musslorna men de gick åt i en rasade fart och ni får helt enkelt surfa in på Viaplay eller Viafree och kolla in programmet så ser ni hur dom ser ut, det var iaf på det här vackra bordet som de serverades;)

Musslor med saffransaioli och julpommes
2 nät färska blåmusslor
3 schallotenlökar
1 liten fänkål
4 vitlöksklyftor
25 g smör att steka i
3 dl vitt vin
För extra julsmak några stjärnanis, fänkålsfrön och dillfrön
1 dl vispgrädde

1. Skölj blåmusslorna under kallt vatten.
2. Dra bort ”skägget” och skrubba de rena.
3. Knacka försiktigt musslor som är öppna mot köksbänken.
4. Släng de som inte sluter sig, likaså trasiga musslor.
5. Smält smöret i en stor kastrull.
6. Hacka lök, vitlök, fänkål och fräs det i smöret.
7. Häll i musslor, vin och grädde.
8. Koka under lock ca 4-5 minuter så musslorna öppnar sig.
9. Smaka av buljongen.
10. Servera rykande varma med bröd, pommes och aioli

Saffransaioli
2 äggulor
1 pkt saffran
1 tsk dijonsenap
2 ½ dl rapsolja
1 vitlöksklyfta pressad
1 krm cayennepeppar

1. Rör ihop senap, saffran, vinäger och äggulor i en skål.
2- Tillsätt oljan först droppvis, och sedan i en tunn stråle, under kraftig vispning.
3. Smaksätt med finriven vitlök, salt och cayennepeppar.

Pommes frites
Man kan fritera antingen i en fritös eller i en kastrull om du har en termometer. Tänk på att vara försiktig när du friterar. Inga små barn i närheten. Ha ett lock i närheten. Börjar det brinna, på med lock. Häll aldrig i vatten, då brinner det mer. Säkrast är att använda en fritös, annars kan du göra i ugn enligt tipset nedan.

1 kg fast potatis
2 liter neutral rapsolja
salt

1. Skär potatisen i 1 ½ centimeter tjocka stavar. (eller stansa ut till stjärnor för julpommes)
2. Torka av med en ren handduk eller hushållspapper så att de är torra.
3. Värm oljan till 140°. Fritera potatisen, några i taget i 6 minuter. När alla är friterade, höj värmen till 180°. 4. Fritera igen i 4 minuter.
5. Höj värmen en sista gång till 190° och fritera i ytterligare 3 minuter.
6. Salta och servera direkt.

Tips:
Om du inte vill fritera, sätt ugnen på 225°, skär 1 kilo potatis i stavar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Häll över 1 deciliter rapsolja och blanda runt med händerna så att all potatis får olja på sig. Baka i ugnen i 30 minuter tills de är mjuka på insidan och krispiga utanpå.

Fler recept, tips & trix till julen hittar du i min senast kokbok Jul – hur lätt som helst, den kan du bland annat köpa här!