Recept från Carolas Advent avsnitt 4: Risalamande & Mandelmusslor

(inlägget innehåller adlinks)

Risalamande med saffran
2 dl rundkornigt ris, grötris
1 tsk salt
1 l mjölk
2 msk smör
1 1/2 g saffran

1. Koka upp ris, mjölk, smör, saffran och salt i en rymlig gryta.
2. Sjud gröten med lock på väldigt svag värme i ca 1 ½ timme.
3. När gröten är färdig, låt den kallna.

Saftsås med körsbär
Jag är ihop med en kille från Danmark och där är det alltid krisebærsause till risalamande. Så jag har gjort en helt fri tolkning på det här. Men jag tycker det är allra godast med en hemkokt ganska lös svartvinbärssylt till, men nu hade jag inte det hemma. Om du har det, välj det!

2 dl koncentrerad svartvinbärssaft
3 dl vatten
1 msk potatismjöl
225 g frysta körsbär

1. Blanda saft, vatten och potatismjöl i en kastrull.
2. Värm det på spisen, när du ser första bubblan ta direkt av kastrullen från värmen och häll i de frysta körsbären.
3. Låt svalna

Till servering:
1 dl hackad mandel
5 dl vispgrädde

Blanda gröten med mandeln.
Vispa grädden lätt och rör ihop den med gröten.
Servera med körsbärsåsen.

Mandelmusslor med fetaost och hjortron

Det här receptet kräver en hushållsvåg men det är helt klart värt det, de här små ljuvliga mandelmusslorna är verkligen beroendeframkallade. Kombinationen med den salta fetaosten, söta hjortronsylten och krispiga mandelskalen är något av de godaste jag någonsin skapat. Har du ett familjerecept på mandelmusslor kan du givetvis använda det och bara ta receptet på fyllningen här nedan.

120 g mandelmjöl
2 tsk vaniljsocker
50 g socker
115 g smör
100 g maizena
30 g majsmjöl

1. Blanda samtliga ingredienser till en deg.
2. Dela degen i 25 lika stora bitar.
3. Rulla varje bit till en boll.
4. Lägg bollen i en liten musselform eller likande och tryck ut den mot kanterna.
5. Grädda i 200 grader i 7 minuter.

Fyllning
1 pkt fetaost
100 g färskost
2 msk honung
Hjortronsylt

1. Mosa ihop fetaost med färskost och honung till en smet.
2. Fördela fetaostblandningen i mandelmusslorna.
3. Toppa med en klick hjortronsylt och servera genast.

 

Får julrecept hittar du i min julbok Jul – Hur lätt som helst  den kan du köpa här!
Dela: