Veckans meny

Hej kära ni, jag hoppas att ni mår bra och att ni har haft en fin start på det nya året. Jag har haft det underbart och firat i dagarna två, det kommer ett inlägg om det i veckan🥳 Men först: Veckans meny! Alla recept finns länkade i rubrikerna.

Måndag: #köttfrimåndag med Grönkålspasta.

Grönkål är verkligen gott, speciellt om man blandar det med parmesanost… Den här snabba pastan passar perfekt vintertid när det inte finns så mycket härliga grönsaker att välja på här i norden, utom just grönkål.

Tisdag: Köttbullemacka med asiatiska smaker

Klassisk köttbullemacka i all ära men när man vill ha lite omväxling så är den här mackan verkligen så smarrig och snabb att laga. Köttbullar på kycklingfärs är jättegott och passar jättebra med asiatiska smaker.

Onsdag: Umamimaxad blomkål med dragonsojasmör

Hur kommer ett recept till egentligen? Just det här började med att jag var på en restaurang och blev serverad brynt sojadragonsmör med sotad lax. Det var vansinnigt gott. Sen skulle jag laga något liknande hemma men förenklade det en hel del och det var fortfarande lika gott. Några år senare skulle jag laga det på ett knytkalas men då fanns ingen lax i butiken så jag köpte blomkål istället och så vart bara så där superbra så nu lagar jag den oftast med blomkål istället för lax. Så vägen från idé till den här rätten tog flera år på sig. Men den var väl värd att vänta på.

Torsdag: Plåtmiddag ❤️

Alla har sin laträtt, den man kan laga flera gånger i veckan för den lixom ligger i ryggmärgen. Många familjer har köttfärssås, korv och makaroner eller färdiga köttbullar. Jag lagar den här fetaostplåten. Öppnar grönsakslådan, hackar upp det jag hittar och lägger alltsammans på en plåt med lite fetaost. Det är sjukt gott, tar bara några minuter och känns bra att äta. Grönt och fräscht samtidigt som det mättar och värmer. När maten är i ugnen hinner jag ta en dusch, diska eller som det oftast blir när jag är trött, ligga och vila på köksgolvet och bara stirra i taket. Världens bästa plats att sortera tankarna.

Fredag: Torsk med brynt smör, kapris, rödbetor och pressad potatis. 

Det var faktiskt med den här rätten som jag lärde mig äta fisk. Det är en perfekt nybörjar rätt eftersom den är mild men ändå med mycket smak från kapris, betor och brynt smör.