Färska vårrullar

En helt fri tolkning av vietnamesiska vårrullar, eller rispappersrullar som det också kallas. Det är en rätt som är lätt att bli beroende av: färska örter, krispiga grönsaker och smakrika såser. Underbar att äta tillsammans med ett gäng vänner eller familjen, plocka fram alla ingredienser och låt alla kombinera sina rullar runt bordet.

Tips! Nästan alla grönsaker som är goda råa fungerar! Äter du veganskt så hoppa animalier och ladda på med sojabönor, nötter och dylikt.

FÄRSKA VÅRRULLAR

6 personer.

36 rispapper
4 morötter, strimlade eller rivna
2 stjälkar salladslök
1 gurka, strimlad
2 avokador, i bitar
60 g spenat
180 g böngroddar
400 g kyckling, tillagad och kall (eller räkor och rå lax)
100 g cashewnötter
1 kruka koriander
1 kruka thaibasilika
1 limefrukt, i klyftor

Min favoritdipp:
0,75 dl japansk soja
3 msk risvinäger
1 tsk honung
1 msk färsk ingefära, riven
1 klyfta vitlök, riven
1 msk sesamolja
1 krm chiliflakes

Hoisindipp:
1,5 dl hoisinsås
1 dl jordnötssmör (gärna med bitar i)
2,5 msk vatten
1 limefrukt, saften

Linas jordnötssås:
1 dl jordnötssmör (gärna med bitar i)
1 dl vatten, kokande
1 msk japansk soja
1 msk sriracha
1 msk färsk ingefära, riven

 

GÖR SÅHÄR:

Vårrullar:
Hacka och strimla morötter, salladslök, gurka och avokado.
Lägg alla grönsaker och kyckling, räkor eller lax i små skålar.
Rosta cashewnötterna i en torr stekpanna och lägg i en skål.
Ställ allt på bordet och kryddorna i varsin kruka. Servera även limeklyftor till.
Ställ en rund form på bordet med ljummet vatten, där i doppar man rispappret i 30–60 sekunder så det blir mjukt. Ett papper i taget.
Fyll med det med det du tycker om och rulla ihop, dippa i någon god sås och ät.

Min favoritdipp:
Blanda ihop alla ingredienser och servera.

Hoisindipp:
Blanda ihop alla ingredienser och servera.

Linas jordnötssås:
Blanda ihop alla ingredienser och servera.