Rabarber Ă€r en sĂ„n grej mĂ„nga har i trĂ€dgĂ„rden! Har du ingen egen sĂ„ efterlys i lokala facebookgrupper, mĂ„nga blir glada att det skördas och gĂ„r Ă„t đž
RabarbertÄrta
12 bitar
450 g rabarber (ca 1 liter slantade eller 2 liter frysta askar)
1 msk vatten
3 dl strösocker
5 dl vispgrÀdde (vÀlj laktosfri eller mjölkfri variant om det behövs)
1 förp tÄrtbotten (finns glutenfri om det behövs)
2 tsk malen kardemumma (kan uteslutas)
Gör sÄhÀr:
- Koka ihop rabarber, vatten och socker tills rabarbern Àr helt mjuk. Har du en urskarpad vaniljstÄng sÄ lÄt den koka med rabarbern.
- LÄt sedan svalna. Det hÀr momentet kan förberedas flera dagar innan och förvaras i kylskÄpet.
- Vispa grÀdden.
- Varva tÄrtbotten, lite kardemumma, grÀdde och rabarberkompott.
- Avsluta högst upp med bara grÀdde.
- Kanterna brukar jag lĂ„ta vara ânaknaâ men du kan klĂ€ dem med grĂ€dde om du vill
- Dekorera enligt nÄgon av tipsen nedan.
Dekorationstips:
- Ăr det sĂ€song för jordgubbar sĂ„ dekorera gĂ€rna med det.
- Annars kan du pressa över lite saft frÄn en rÄriven rödbeta och göra ett fint rosa mönster.
- Hyvlade rabarber som fÄtt ligga i isvatten kan ocksÄ bli lÀckert pÄ!
- Ăven hackad rostad mandel Ă€r gott pĂ„ tĂ„rtan!