Enkel och billig rabarbertĂ„rta 🎂

Rabarber Ă€r en sĂ„n grej mĂ„nga har i trĂ€dgĂ„rden! Har du ingen egen sĂ„ efterlys i lokala facebookgrupper, mĂ„nga blir glada att det skördas och gĂ„r Ă„t 🌾

RabarbertÄrta

12 bitar

450 g rabarber (ca 1 liter slantade eller 2 liter frysta askar)
1 msk vatten
3 dl strösocker
5 dl vispgrÀdde (vÀlj laktosfri eller mjölkfri variant om det behövs)
1 förp tÄrtbotten (finns glutenfri om det behövs)
2 tsk malen kardemumma (kan uteslutas)

 

Gör sÄhÀr:

  1. Koka ihop rabarber, vatten och socker tills rabarbern Àr helt mjuk. Har du en urskarpad vaniljstÄng sÄ lÄt den koka med rabarbern.
  2. LÄt sedan svalna. Det hÀr momentet kan förberedas flera dagar innan och förvaras i kylskÄpet.
  3. Vispa grÀdden.
  4. Varva tÄrtbotten, lite kardemumma, grÀdde och rabarberkompott.
  5. Avsluta högst upp med bara grÀdde.
  6. Kanterna brukar jag lĂ„ta vara ”nakna” men du kan klĂ€ dem med grĂ€dde om du vill
  7. Dekorera enligt nÄgon av tipsen nedan.

Dekorationstips:

  1. Är det sĂ€song för jordgubbar sĂ„ dekorera gĂ€rna med det.
  2. Annars kan du pressa över lite saft frÄn en rÄriven rödbeta och göra ett fint rosa mönster.
  3. Hyvlade rabarber som fÄtt ligga i isvatten kan ocksÄ bli lÀckert pÄ!
  4. Även hackad rostad mandel Ă€r gott pĂ„ tĂ„rtan!