Glutenfri margaretatårta

Den perfekta kalastårtan, då den räcker till många och kan dessutom frysas, för att sen bara dekoreras med vispad grädde och färska bär på själva festdagen. Recept ur boken ”nytt fikabröd – baka gott utan gluten”

Glutenfri margaretatårta

Botten del 1:
75 g smör
120 g strösocker
5 äggulor
50 g mjölk
55 g majsstärkelse
50 g majsmjöl
40 g mandelmjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk fiberhusk
1 tsk vaniljsocker

Botten del 2:
5 äggvitor
220 g strösocker
50 g mandelspån

Fyllning:
300 g vispgrädde
vaniljsocker
500 g hallon (eller jordgubbar)
200 g lemon curd (gärna hemmagjord)

Lemoncurd:
300 g strösocker
2 citroner
2 ägg
100 g smör

Sätt ugnen på 150 grader.

Botten del 1:
Vispa smör och socker poröst ihop med 1 äggula. Vispa ner en äggula i taget och vispa tills det är ljusgult och fuffigt, ca 5 minuter.
Vispa i mjölken, maizena, majsmjöl, mandelmjöl, bakpulver, fiberhusk och vaniljsocker.

Botten del 2:
Vispa vitorna med hälften av sockret till ett fast skum. Vispa ner resten av sockret.
Bred ut smeten till botten del 1 i en långpanna med bakplåtspapper, 30×40 cm. Bred över botten del 2 med lite toppar. Strö på flagad mandel.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 35 min.
Låt kakan kallna. Dela den på mitten.
Vispa grädden med vaniljsockret. Lägg ihop bottnarna med vaniljgrädden, lemoncurd och hälften av bären emellan. Toppa tårtan med resten av bären

Lemoncurd:
Tvätta citronerna noggrant. Riv av det gula citronskalet på ett rivjärn eller med zestjärn. Pressa ur saften från citronerna.
Blanda citronskal, citronsaft, socker och ägg i en kastrull. Värm blandningen på svag värme under ständig omrörning tills den tjocknar. Blandningen tjocknar när den blir varm, ta då av kastrullen från värmen.
Tillsätt det kalla smöret i små kuber och rör hela tiden. När smöret smält är lemoncurden färdig.