MELANZANE alla PARMIGIANA 🍆

En av mina favoritrÀtter! Originalet av denna auberginegratÀng Àr lite mer tidskrÀvande men ni som kÀnner mig vet ju att jag gillar nÀr det gÄr supersnabbt. SÄ jag har förenklat efter eget tycke. Helt perfekt söndagsmatlagning som smakar otroligt ocksÄ som matlÄda.

MELANZANE ALLA PARMIGIANA

4 personer.

Steg 1
1 kg aubergine [ca 3 st]
2 msk salt

Steg 2
1 dl olivolja

Steg 3, tomatsÄs
3 klyftor vitlök, pressade
4 msk tomatpuré
1 msk sambal oelek
ca 800 g krossade tomater

Steg 4
3 förp mozzarellaost (à 125 g)
1 gul lök, i strimlor
1 kruka fÀrsk basilika
3 dl parmesanost, riven

GÖR SÅHÄR:

Steg 1
Skiva aubergine pÄ lÀngden i centimeter tjocka skivor och lÀgg pÄ en plÄt. Salta och lÄt stÄ en timme.

Steg 2
SÀtt ugnen pÄ 250 grader varmluft. HÀll av allt överflödigt vatten frÄn auberginen, ringla olivolja över skivorna. LÀgg skivorna pÄ ett ugnsgaller.
SÀtt en tom plÄt i ugnen med ett bakplÄtspapper pÄ sÄ eventuella droppar hamnar pÄ den. Baka i ugnen pÄ gallret i 20 minuter.

Steg 3, tomatsÄs
Blanda ihop ingredienserna till sÄsen i en skÄl.

Steg 4
SÀtt ugnen pÄ 200 grader.
Skiva mozzarellaosten i 0,5 cm tjocka skivor. Finhacka basilikan.
Varva aubergine, lök, basilika, mozzarella och tomatsÄs i en ugnsfastform. Toppa översta lagret med parmesanost.
Gratinera i 40 minuter. LÄt stÄ och svalna/sÀtta sig i 20 minuter innan servering.