HĂ€r Ă€r ett superenkelt recept till alla saffransĂ€lskare som jag sjĂ€lv đ Det fluffigaste potatismoset gör man pĂ„ mjölig potatis och vispas med elvisp, det har min Ă€lskade mormor lĂ€rt mig â€ïž
Mitt partytrick nummer 1, jag har alltid ett par paket saffran i plĂ„nboken. ALLTID! Det har rĂ€ddat mĂ„nga middagar dĂ€r man varit gĂ€st och hört frĂ„n köket âfan jag glömde saffran!â dĂ„ Ă€r jag dĂ€r pĂ„ 2 sekunder som en rĂ€ddare i nöden.
Lax med saffranspotatismos
Lax:
600 g laxfilé
salt
chiliflakes
dillfrön
25 g smör
Potatismos:
1 kg potatis
salt
1 dl mjölk
1 dl vispgrÀdde
1 pkt saffran
25 g smör
Till servering:
FĂ€rsk dill
Blandad sallad
Olivolja
Citron i klyftor
SÀtt ugnen pÄ 150 grader.
Bred lite smör i en form
LĂ€gg laxen i formen.
Strö över lite salt, chili och krossade dillfrön.
Baka i ugnen till 50 grader ca, det tar ungefÀr 15-20 min.
Skala och koka potatisen mjuk i saltat vatten.
HĂ€ll av potatisen.
Koka upp mjölk, grÀdde, smör och saffran.
HÀll grÀddblandningen pÄ potatisen och vispa med elvisp till ett fluffigt potatismos eller anvÀnd en ballongvisp.
Servera moset med laxen, citronklyftor och sallad dressad med olivolja och finhackad dill.