Välkomna till mitt kök där jag delar med mig av ett av mina äldsta recept, en läcker kombination av sötpotatis, fetaost och spenat. Det var år 2005 när jag först experimenterade med sötpotatis i köket. På den tiden var sötpotatis långt ifrån lika trendigt som det är idag. Nästan ingen hade upptäckt dess underbara smaker, och att hitta den i butikerna var som att leta efter en nål i en höstack.
Att laga detta recept var som att utforska nya kulinariska territorier. Sötpotatisens sötma, när den möter den krämiga fetaosten och den näringsrika spenaten, skapar en smakupplevelse som verkligen står ut. Det var kärlek vid första tuggan, och jag är så glad att jag nu kan dela det med er.
4 sötpotatisar
3 rödlökar
3 msk smör att steka i
1 krm kanel
1 tsk salt
2 krm chiliflakes
150 g fetaost
2–3 liter löst packade spenatblad
Sätt ugnen på 200 grader.
Picka några hål i skalet på potatisen med en potatissticka eller tandpetare.
Baka potatisen i ca 75 minuter tills den är mjuk hela vägen igenom. (det kan gå fortare beroende på storlek.
Dela löken på mitten och skiva den sen i tunna skivor.
Smör stek löken på låg värme i ca 10 minuter så den är helt mjuk och börjar karamelliseras.
Tillsätt, salt, chili och kanel till löken och rör om.
Tillsätt spenaten och ta av pannan från värmen. Låt stå i 5 minuter så spenaten ”smälter”.
Kryssa potatisarna och fyll de med fetaosten och spenatlöken.
Tips! också gott att blanda fetaosten med lika mycket keso!